Accesul cu telefon personal în penitenciar. Sfinții și îngerii decăzuți.

PREAMBUL: accesul cu telefonul mobil personal într-un penitenciar a născut și va naște permanent discuții. Personal sunt adeptul variantei: ori toți, ori niciunul.

De la prezumția de vinovăție a angajatului până la diferențele enorme între aprobările de acces. Se pare însă că că prezumția de vinovăție se aplică doar angajaților din sectorul operativ. Pentru ceilalți, din ce în ce mai mulți, aprobările curg pe bandă rulantă. Cu motive deseori ilare și, tot deseori, sincere.

De foarte multe ori aprobările sunt date pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Sau, cel puțin, așa se susține. Necesități ce ar trebui să ducă la desființarea dispeceratelor și la schimbarea apropiatei denumiri de polițiști de penitenciare în generație call-center. Dintr-o dată lucrătorii din sistemul penitenciar nu-și mai pot desfășura activitatea fără să aibă posibilitatea să-și etaleze ultimul iPhone, fără să stea să socializeze ore întregi pe facebook.

Sau, dacă luăm în considerare multe aprobări țin de legătura cu familia, copii mici sau mai mari, chiar nu înțeleg cum cei din operativ au reușit și reușesc să-și crească copii. Oare ei nu și-ar dori să poată să sune sau să fie sunați oricând de familie, oare ei nu sunt îngrijorați? Cu atât mai mult cu cât expunerea familiilor lucrătorilor din operativ unor posibile incidente negative, este mult mai mare.

Dar mai sunt și alți privilegiați ai sorții, sindicaliștii, liderii. Până recent, aceștia au păstrat limitele decenței, 3-5 de fiecare sindicat. Dar un sindicat, nu e greu de ghicit federația de care aparține, știți voi, federația aia care-i mai mult grup organizat, a înțeles să racoleze membri prin acordarea facilității de acces cu telefon mobil în sectorul administrativ al unității ajungând la un număr impresionant de 25 …. vicepreședinți. Haios aici este și altceva, sectorul administrativ al unității penitenciare este cel puțin comun cu al altei unități, unitate căreia nu îi sunt opozabile prevederile art. 8, alin. 5 din Acordul colectiv.

Deși inițial toți au fost încântați pe grupul de whatsapp, ulterior, câțiva mai cerebrali, au realizat că excesul de drept poate fi dăunător.

acces cu telefonul - Copy

 

7 gânduri despre “Accesul cu telefon personal în penitenciar. Sfinții și îngerii decăzuți.

  1. asklepios2

    Personal în sectorul administrativ aș permite tuturor să aibe tale fondul în birou. Despre operativ este din păcate mai greu, mă refer aici la cei care isi desfășoară activitatea pe secții de deținere, la plimbări și puncte de lucru, în punctele PPD.

    Apreciază

      1. Asclepios

        Da există și riscul sa le fure deținuții telefonul. În penitenciarul unde am lucrat eu supraveghetorii nu aveau în birou nici macar un sertar încuiat în care să își poată lasă telefonul!!! În plus știți cu toții că lacatele și cheile sunt pentru oameni cinstiți nu pentru…clienții nostri. Cu penuria de acum de personal supraveghetorii nu sunt nici macar schimbați la masă ceea ce nu mi se pare normal !!! În opinia mea așa cum cei din foișoare ar trebui să facă trei ore sus serviciu și o oră jos la fel și supraveghetorii ar trebui în tura de 12 ore să aibă minim doua ore de pauze distribuite că 30 de minute, o oră pauza de prânz și încă 30 de minute in partea a doua a turei de serviciu, dacă aceste pauze s-ar putea petrece într-o încăpere destinata relaxării acestor angajați și acolo da ar trebui să aibă acces cu telefoanele

        Apreciază

  2. Oare

    Nu cred că există un funcționar care sa încredințeze folosească telefonul personal deținuților. Dacă mergem pe ideea că li se poate fura celor din administrativ am putea interzice aici inclusiv mijloacele de imobilizare gen cătușe care pot ajunge la deținuți. Dacă este dovedită intenția. Infracțională a colegilor e alta discuție, dar sa interzici ceva doar că există riscuri e prea mult

    Apreciază

  3. politist de penitenciare

    Total de acord cu articolul, ,,prezumtia de vinovatie ” se aplica doar celor din operativ… Dar cu siguranta cauza este evitarea variantei : ori toti, ori niciunul. Practic, au fost sacrificati cei din operativ, pentru ca marea majoritate a fpss din afara operativului sa beneficieze de telefon mobil. Iar dispeceratele sa nu fie ,, reorganizate ” , chiar daca exista de pe vremea telefoanelor fixe… Pana la urma, trebuie sa existe si sectoare ,, neprilvilegiate ” in puscarii, iar lipsa accesului la telefonul mobil este doar una din probleme…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.